Τρίτη 4 Αυγούστου 2015

ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΚΟΙ ΤΑΦΟΙ, ΘΕΡΙΝΟ ΑΝΑΚΤΟΡΟ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΚΙΝΑΣ

     1. Οι Αυτοκρατορικοί Τάφοι των Δυναστειών Μινγκ και Τσινγκ

     Οι αυτοκρατορικοί τάφοι των Δυναστειών Μινγκ και Τσινγκ είναι φυσικοί τόποι τροποποιημένοι από τον άνθρωπο, προσεκτικά επιλεγμένοι σύμφωνα με τις αρχές του Φενγκ σούι και διαθέτουν πολλά κτίρια παραδοσιακής αρχιτεκτονικής.
   Οι Τύμβοι Σιάν της Δυναστείας Μινγκ (1368-1644) έγιναν για τον πρίγκιπα Σίνγκσιαν και την σύζυγό του, οι οποίοι ήταν οι γονείς του αυτοκράτορα Τζιατσίνγκ (στην εξουσία από το 1522 μέχρι το 1566). Τάφηκαν μαζί στην σημερινή κομητεία Τζονγκσιάνγκ της επαρχίας Χουμπέι.
   Οι Ανατολικοί Τάφοι της Δυναστείας Τσινγκ (1644-1911), οι πρώτοι αυτοκρατορικοί τάφοι χτισμένοι από τους κυβερνήτες της εθνότητας Μαν, βρίσκονται στα ανατολικά 125 χμ του Πεκίνου στην κομητεία Ζουνχουά, επαρχία Χεμπέι και καλύπτουν μια έκταση 2500 τετραγωνικών χιλιομέτρων.
   Οι Δυτικοί Τάφοι της Δυναστείας Τσινγκ βρίσκονται στα βουνά 100 χμ. περίπου δυτικά του Πεκίνου. Είναι μικρότεροι από τους Ανατολικούς και με λιγότερους αυτοκράτορες και αυτοκράτειρες θαμμένους εδώ.

2. Ο Ναός του Ουρανού, Πεκίνο
   Ο Ναός του Ουρανού στο νότιο μέρος του Πεκίνου είναι το μεγαλύτερο και πληρέστερο υπάρχον ακόμα κτιριακό συγκρότημα αυτοκρατορικών θυσιών στην Κίνα. Καλύπτοντας μια έκταση 273 εκταρίων, δηλαδή τρεις φορές μεγαλύτερη από εκείνη της Απαγορευμένης Πόλης. Κατασκευάστηκε το 1420 και χρησιμοποιήθηκε από τους αυτοκράτορες των δυναστειών Μινγκ και Τσινγκ ως ένας χώρος για να προσφέρουν θυσίες στον Ουρανό και να προσεύχονται για πλούσιες σοδειές..
   Ο Ναός του Ουρανού εγγράφηκε ως παγκόσμια κληρονομιά της UNESCO το 1998 και περιγράφεται ως «ένα αριστούργημα αρχιτεκτονικής και σχεδιασμού που απλά και γραφικά απεικονίζει την κοσμογονία και είναι τεράστιας σημασίας για την εξέλιξη ενός από τους μεγάλους πολιτισμούς του κόσμου».

3. Το Θερινό Ανάκτορο, Πεκίνο
    Το Θερινό Ανάκτορο στο βορειοδυτικό μέρος του Πεκίνου είναι ο υπάρχον μεγαλύτερος και πιο ολοκληρωμένος αυτοκρατορικός κήπος στην Κίνα. Κατασκευάστηκε αρχικά στον 12ο αιώνα ως ένα αυτοκρατορικό παλάτι. Η ανακαίνιση και η επέκταση στα ακόλουθα εκατοντάδες χρόνια μέχρι το τέλος του 19ου αιώνα είχε ως αποτέλεσμα την σημερινή του κλίμακα.
Καλύπτοντας μια έκταση 304 εκταρίων, το Θερινό Ανάκτορο χαρακτηρίζεται από τη θέα με λόφους γύρω από την λίμνη Κουνμίνγκ που αποτελεί τα τρία τέταρτα της συνολικής έκτασης. Ο Μακρύς Διάδρομος 'τρέχει' ανατολικά προς τα δυτικά δίπλα στην λίμνη, με το Περίπτερο Αρώματος του Βούδα, τη Θάλασσα της Σοφίας, την Οδό Σουτζόου και το Βουνό της Μακροζωίας ως τα κύρια γραφικά του σημεία. Το Περίπτερο Αρώματος του Βούδα με ύψος 41 μέτρων, είναι διακοσμημένο με εφυαλωμένα πλακίδια. Οι τοίχοι του ήταν σκαλισμένοι με 1008 κοιλώματα και εικόνες του Βούδα. Το Μαρμάρινο Σκάφος στην δυτική άκρη του Μακρύ Διαδρόμου είναι μία ξακουστή κατασκευή στο νερό. Το διώροφο σκάφος με μήκος 36 μέτρα, κατασκευάστηκε το 1755 μονάχα από μάρμαρο.
Το Θερινό Ανάκτορο εγγράφηκε ως παγκόσμια κληρονομιά της UNESCO το 1998.

4. Ο Ναός, το Νεκροταφείο, και η Οικογενειακή Έπαυλη του Κομφούκιου στο Τσούφου
     Η πόλη Τσούφου στην επαρχία Σαντόνγκ είναι πατρίδα του Κομφούκιου (551-479 π.Χ), ο οποίος υπήρξε μεγάλος στοχαστής, πολιτικός και εκπαιδευτικός στην ιστορία της Κίνας, και ιδρυτής της ομώνυμης φιλοσοφικής σχολής. Η πόλη είναι γεμάτη με πολιτιστικά κειμήλια, από τα οποία τα πιο γνωστά είναι ο Ναός του Κομφούκιου, το Νεκροταφείο του Κομφούκιου και η Οικογενειακή Έπαυλη του Κομφούκιου.
   Ο Ναός του Κομφούκιου στο κέντρο της πόλης Τσούφου, χτίστηκε το 478 π.Χ.. Υπάρχουν ακόμα 466 αίθουσες, περίπτερα και άλλα δωμάτια ανέπαφα που καλύπτουν συνολική έκταση 21,8 εκταρίων. Η επαναλαμβανόμενη βελτίωση και επέκταση έχει μετατρέψει το ναό σε ένα αυτοκρατορικό συγκρότημα με εννέα σειρές αυλών. Η Αίθουσα του Μεγάλου Επιτεύγματος, το κύριο κομμάτι του ναού, έχει ύψος 33 μέτρων. Έχει στέγη με κίτρινα εφυαλωμένα πλακίδια και έχει οκτάγωνες μαρκίζες. Οι μπροστινές 10 λίθινες στήλες είναι σκαλισμένες με κινεζικούς δράκους. Εκτός από το άγαλμα του Κομφούκιου, η αίθουσα διαθέτει επίσης λίθινη επιγραφή της δυναστείας Μινγκ, η οποία αφηγείται την ζωή του Κομφούκιου σε 120 εικόνες, καθώς και πολλές πέτρινες πλάκες.
Η Οικογενειακή Έπαυλη του Κομφούκιου, ακριβώς δίπλα στο Ναό, ήταν κατοικία των απογόνων του Κομφούκιου και επίσης η δεύτερη μεγαλύτερη κατοικία σε κλίμακα μετά την Απαγορευμένη Πόλη. Καλύπτοντας μια έκταση 160 χιλιάδων τ.μ, η έπαυλη σήμερα στεγάζει ένα μεγάλο αριθμό εγγράφων, αρχείων και πολιτιστικών κειμηλίων.
   Το Νεκροταφείο του Κομφούκιου, καλύπτοντας πάνω από 200 εκτάρια, αποτελεί το οικογενειακό νεκροταφείο του Κομφούκιου και των απογόνων του για περισσότερα από 2.300 χρόνια.
Ο Ναός του Κομφούκιου, η Οικογενειακή Έπαυλη και το Νεκροταφείο του Κομφούκιου εγγράφηκαν μαζί στην λίστα της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς το 1994.

5. Τζόου Κόου Ντιάν, πατρίδα του Ανθρώπου του Πεκίνου
    Το Δεκέμβριο του 1929, ο Κινέζος παλαιοανθρωπολόγος Μπέι Γουεντζόνκγ ανακάλυψε ένα πλήρες κρανίο ενός «Ανθρώπου του Πεκίνου» (Peking Man) στο βουνό Λονγκού στο Τζόου Κόου Ντιάν, στα νοτιοδυτικά προάστια του Πεκίνου. Αργότερα, οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν πάνω από 40 απολιθωμένα οστά του «Ανθρώπου του Πεκίνου», ανδρών, γυναικών, γέρων και νέων, όλα στον ίδιο χώρο. Η ανακάλυψη έφερε την ιστορία του πολιτισμού του Πεκίνου πίσω, περίπου 600 χιλιάδες χρόνια. Αυτά τα απολιθωμένα υπολείμματα αποδεικνύουν ότι ο «Άνθρωπος του Πεκίνου» ήταν ένας πρωτόγονος άνθρωπος στην εξελικτική διαδικασία από το αρχαίο πίθηκο στον σύγχρονο άνθρωπο, και είναι ο πρόγονος του κινεζικού έθνους.
    Μέσα στην Σπηλιά του Ανθρώπου του Πεκίνου (Peking Man) με βάθος 140 μέτρων, η συσσώρευση στρωμάτων είχε βάθος 40 μέτρα. Οι 'κάτοικοι' άφησαν εδώ τα λείψανά τους κατά την διάρκεια περισσότερων από 300 χιλιάδες χρόνια, λίθινα εργαλεία και ίχνη φωτιάς. Στο βουνό Λονγκού επίσης βρέθηκαν απολιθωμένα υπολείμματα του Upper Cave Man που έζησε 18 χιλιάδες χρόνια πριν, καθώς και τόποι του New Cave Man που έζησε μεταξύ του Ανθρώπου Πεκίνου και του Upper Cave Man.
Το 1987 οι σπηλιές του Τζόου Κόου Ντιάν εγγράφηκαν στην λίστα της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου