Το Κόκκινο Φρούριο της πόλης Άγκρα είναι από τα πιο σημαντικά μνημεία της Ινδίας. Πάνω στις όχθες του ποταμού Yamuna, το επιβλητικό παλάτι-οχυρό από κόκκινη πέτρα χτίστηκε το 1648 από τον Shahjahan , τον πρώτο Μογγόλο (Mughal αυτοκράτορα , τον Akbar, που έχτισε και το Ταζ Μαχάλ, όταν μετατόπισε την πρωτεύουσά του από την Άγρα στο Δελχί. Αξίζει να πάτε και μόνο για τον υπέροχο κήπο του. Στο Meena Bazaar, μέσα στο κτιριακό σύμπλεγμα, θα βρείτε πολλά μικροαντικείμενα τέχνης, ζωγραφικές μινιατούρες, χαλιά κ.ά.
Το επιβλητικό Κόκκινο Φρούριο της Άγκρα αποτελεί ένα ακόμα Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.
Το επιβλητικό Κόκκινο Φρούριο της Άγκρα αποτελεί ένα ακόμα Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.
Βρίσκεται περίπου 2.5 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Taj Mahal και πρόκειται ουσιαστικά για μια περιτοιχισμένη πόλη με διπλά τείχη. Οι δύο από τις τέσσερις εισόδους του φρουρίου είναι σημαντικές: η “Πύλη Δελχί” και η “Πύλη Λαχώρη”. Η Πύλη Δελχί είναι η δυτική πύλη και βλέπει προς την πόλη. Θεωρείται η μεγαλύτερη από τις τέσσερις πύλες του οχυρού και εντυπωσιακό δείγμα τέχνης της εποχής του Mughal αυτοκράτορα Akbar. Η Πύλη Λαχώρη είναι επίσης γνωστή ως Πύλη Amar Singh.
Το μεγαλύτερο μέρος του οχυρού χρησιμοποιείται σήμερα από τον Ινδικό στρατό κι είναι κλειστό για το κοινό. Οι επισκέπτες έχουν πρόσβαση μόνο σε ένα τμήμα του.
Πρόκειται για ένα εντυπωσιακό μίγμα Ινδουιστικής και Ισλαμικής αρχιτεκτονικής.
Σε κάποια από τα δωμάτια του φρουρίου, προς μεγάλη μας έκπληξη συναντάμε Ισλαμικές διακοσμητικές φιγούρες, που απεικονίζουν εικόνες ζωντανών οργανισμών, όπως δράκους, ελέφαντες και πουλιά, αντί για τα συνήθη καλλιγραφικά μοτίβα που επιβάλει η Ισλαμική τέχνη.
Στο χώρο του οχυρού βρίσκεται και ο εντυπωσιακός θρόνος του Jahangir (Τakht–i-Jahangir), ο οποίος χτίστηκε με εντολή του αυτοκράτορα Jahangir, περί το 1605 στο Allahabad κι ήρθε στην Άγκρα το 1610. Είναι κατασκευασμένος από μαύρο όνυχα εξαιρετικής ποιότητας, ο οποίος έγινε εισαγωγή από το Βέλγιο.
Ήταν τοποθετημένος στην Αίθουσα των Ιδιωτικών ακροάσεων του φρουρίου (Diwan-e-Khas), η οποία χρησίμευε για την ακρόαση των τιμώμενων προσώπων από τον αυτοκράτορα. Το 1803 κατά την διάρκεια επίθεσης που δέχτηκε το φρούριο, μια μπάλα κανονιού προσέκρουσε στον θρόνο, με αποτέλεσμα να του προκαλέσει ρωγμή, χωρίς όμως να καταφέρει να τον καταστρέψει
Άξιος λόγου και ένας από τους ομορφότερους χώρους του φρουρίου, είναι το Musamman Burj ή Shah-burj. Είναι ένας οκταγωνικός πύργος ο οποίος χτίστηκε από τον αυτοκράτορα Shah Jahan, για την αγαπημένη του σύζυγο. Προσφέρει εκπληκτική θέα στου ποταμό
Γιαμούνα και στο Taj Mahal.
Οι τοίχοι του είναι επενδεδυμένοι με λευκό μάρμαρο και στολισμένοι με πανέμορφα σκαλισμένες επιφάνειες, πολύτιμους λίθους και μέταλλα.
Ο αυτοκράτορας Shah Jahan, ο οποίος δημιούργησε και το Taj Mahal, πέρασε σε αυτό το χώρο τα τελευταία επτά χρόνια της ζωής του, φυλακισμένος από τον γιο του Aurangzeb. Ο μύθος λέει ότι πέθανε στο κρεβάτι του κοιτάζοντας το Taj Mahal…
Πανέμορφοι κήποι στολίζουν τις εσωτερικές αυλές του φρουρίου. Ο συνδυασμός των χρωματικών αποχρώσεων των φυτών, σε σχέση με την αρχιτεκτονική και το χρώμα του κτίσματος δίνουν την αίσθηση της απόλυτης αρμονίας.
Χρυσοί τρούλοι και σκαλιστά σιντριβάνια, διακοσμημένα με πολύτιμους κι ημιπολύτιμους λίθους διακοσμούν πολλές από τις αίθουσές του.
Πέρα από την ασύγκριτη ομορφιά του, το κόκκινο οχυρό της Άγκρας είναι ένα τόσο καλά διατηρημένο μνημείο, που δυσκολεύεται κανείς να πιστέψει ότι αποτελεί κτίσμα του 16ου αιώνα. Όσο το κοιτάς σε κάνει να αναρωτιέσαι, πόσο πιο όμορφο μπορεί να ήταν αυτό το φρούριο όταν είχε ζωή…
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου