Σάββατο 1 Αυγούστου 2015

Η μεντίνα στη Φες του Μαρόκου



     Η Μεντίνα της Φες (Fes el Bali, The Old Fes, η Παλιά Φες, Αγγλικά: Medina of Fez, Αραβικά: فاس البالي) είναι το παλαιότερο οχυρωμένο τμήμα της πόλης Φες στο Μαρόκο. Ιδρύθηκε το 789 από τον Σουλτάνο Ιντρίς ΙΙ της δυναστείας των Ιδρισίδων. Η Fes el Bali υποδηλώνει τη διαφορά από το τμήμα της πόλης με το όνομα Fes Jdid (Αγγλικά: New Fes, Νέα Φες), η οποία κατασκευάστηκε από την δυναστεία των Μερινιδών το 1276.
      Η μεντίνα της Φεζ είναι από τα πιο εντυπωσιακά μέρη που μπορεί να επισκεφτεί ένας ταξιδιώτης Ένας πραγματικός λαβύρινθος από δρομάκια με μαγαζιά,εργαστήρια,εστιατόρια και καφενεία που φαίνεται να έχει μείνει αναλλοίωτος στο χρόνο.Πανδαισία χρωμάτων και αρωμάτων, πρόσωπα βγαλμένα από μυθιστορήματα και πίνακες ζωγραφικής και ταυτόχρονα ένα πολιτισμικό σοκ για δυτικούς ταξιδιώτες. Προσοχή όμως γιατί η μεντίνα είναι τεράστια και τόσο χαοτικά δαιδαλώδης που αν κάποιος χαθεί, δύσκολα βρίσκει το δρόμο του χωρίς βοήθεια από τους ντόπιους.
     Η Παλιά Φες είναι η μεγαλύτερη από τις δύο μεντίνες της Φες και πιστεύεται πως είναι το μεγαλύτερο ελεύθερο από αυτοκίνητα αστικό κέντρο στον κόσμο, σε συνάρτηση με τον πληθυσμό της. Η Μεντίνα της Φες έχει χαρακτηριστεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την UNESCO από το 1981.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου