Τρίτη 4 Αυγούστου 2015

ΙΑΠΩΝΙΑ

* Δάσος Σιρακάμι

    
           Η ορεινή περιοχή Shirakami-Sanchi βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της Χονσού, στην Ιαπωνία. 1.300 τετρ. χιλιόμετρα παρθένων δασών από τα οποία ένα τμήμα 169,7 τετρ. χιλιομέτρων, συμπεριλήφθηκε στον κατάλογο της Ουνέσκο, το 1993. Ένα από τα μεγαλύτερα δάση οξιάςβρίσκεται εδώ.

Στο δάσος δεν υπάρχουν δρόμοι, μονοπάτια ή άλλου είδους ανθρώπινες κατασκευές. Το 1998 χτίστηκε το World Heritage Conservation Center (Fujisato)ως κέντρο πληροφοριών. 
Κάθε χρόνο περίπου 3.000 άνθρωποι ανεβαίνουν στο βουνό Huatsumori και 5.000 επισκέπτονται τον καταρράκτη Anmon no taki.

Τα κυριότερα σημεία της περιοχής είναι:
Το δάσος με τις οξιές (κάποια από αυτά τα δέντρα είναι πάνω από 200 ετών), αλλά και άλλα δέντρα όπως Katsura, Kalopanax, Japanese Hop-hornbeam και άλλα είδη ψηλών φυλλοβόλων δέντρων. 

Ο καταρράκτης Anmon no taki, που έχει εύκολη πρόσβαση και είναι δημοφιλές τουριστικό αξιοθέατο. Είναι ένας καταρράκτης τριών επιπέδων, από τα οποία το πρώτο έχει ύψος 42 μέτρων.
Η λίμνη Juniko, που αποτελείται από 33 μικρότερες ή μεγαλύτερες λίμνες και σχηματίστηκε από έναν σεισμό μεγέθους 6,9 της κλίμακας Ρίχτερ. Μία από τις λίμνες αυτές, που ονομάζεται "Aoike" είναι τόσο καθαρή, που μπορείς να δεις τους κορμούς των δέντρων στο βυθό της.


   Το δάσος φιλοξενεί αρκετά άγρια ζώα και πτηνά (84 διαφορετικά είδη), όπως τον μαύρο δρυοκολάπτη (έχει συμπεριληφθεί στην κόκκινη λίστα των απειλούμενων ειδών IUCN), την ιαπωνική Serow (ένα είδος κατσίκας-αντιλόπης, που επίσης είναι στην κόκκινη λίστα των απειλούμενων ειδών IUCN), το βουνίσιο γεράκι-αετός, τον χρυσό αετό, την ασιατική μαύρηαρκούδα, τον Ιαπωνικό πίθηκο Makaka και τυφλοπόντικες. Έχουν καταγραφεί επίσης επτά είδη ερπετών και εννέα αμφίβια.

*Το βουνό Φούτζι
    Το όρος Φούτζι (富士山, Fuji-san) ή Φουτζι-γιάμα είναι το ψηλότερο βουνό της Ιαπωνίας, με υψόμετρο της κορυφής του πάνω από το επίπεδο της θάλασσας 3.776 μέτρα. Βρίσκεται περίπου εκατό χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Τόκιο, από όπου είναι ορατό τις καθαρές ημέρες, και είναι ενεργό ηφαίστειο Το Fuji-san αναφέρεται και ως Φουτζι-γιάμα (Fuji Yama) στη δυτική βιβλιογραφία, επειδή το τρίτο ιδεόγραμμα του ονόματός του, το  που σημαίνει «βουνό», μπορεί να προφερθεί και «γιάμα». Αλλά αυτό το όνομα δεν είναι ακριβές στην ίδια την Ιαπωνία. Εννοείται εξάλλου ότι, αφού το «σαν / γιάμα» σημαίνει «βουνό», τα συχνά απαντώμενα «όρος Φουτζισάν» και «όρος Φουτζιγιάμα» είναι πλεονασμοί: και οι δυο εκφράσεις σημαίνουν «όρος Φούτζι».
Ιαπωνικές ονομασίες του βουνού, που θεωρούνται απαρχαιωμένες ή ποιητικές είναι, μεταξύ άλλων, οι Fuji-no-Yama (το βουνό του Fuji), Fuji-no-Takane (η ψηλή κορφή του Fuji), Fuyō-hō (η κορυφή του λωτού) και Fu-gaku (από τη σύντμηση του Fuji και τη λέξη «γκάκου», μία άλλη λέξη που σημαίνει βουνό).
        Υπάρχουν βουνά στον πλανήτη μας, τα οποία σε κάποιες θρησκείες θεωρούνται ιερά. Έχουν δε, αποτελέσει σκηνικό για πολλούς θρύλους. Το πιο συμβολικό σημείο ενός βουνού είναι συνήθως ηκορυφή του. Ίσως επειδή είναι πιο κοντά στον ουρανό ή στα ουράνια σώματα. 
Ξεκινώντας από τον δικό μας Όλυμπο, το βουνό των θεών κατά την ελληνική μυθολογία και τοΆγιο Όρος και ταξιδεύοντας σε άλλες περιοχές του πλανήτη, όπως στην Ιαπωνία, την Κίνα, την Ιορδανία, το Θιβέτ, τη Βόρεια Αμερική, την Αίγυπτο, την Νέα Ζηλανδία, την Ιρλανδία, παντού θα συναντήσουμε ιερά βουνά. Θεωρούνται πηγή δύναμης και προκαλούν δέος και σεβασμό.
Πιστεύεται ότι ο πρώτος άνθρωπος που έφθασε στην κορυφή του Φούτζι ήταν ένας ανώνυμοςμοναχός το 663 μ.Χ.. Η κορυφή θεωρείται ιερή από την αρχαιότητα και ήταν απαγορευμένος τόπος για τις γυναίκες μέχρι τη μεταρρυθμιστική Περίοδο Μέιτζι (1868-1912). Κάθε καλοκαίρι, χιλιάδες προσκυνητές και τουρίστες ανεβαίνουν στην κορυφή, πολλοί από αυτούς με πεζοπορία όλη τη νύχτα για να δουν την ανατολή του ήλιου από την κορυφή.
   


*Το «αιώνιο» δάσος της Γιακουσίμα


      Θα μπορούσε να είναι και η πατρίδα των «Εντς», εκείνων των χαρακτήρων από την τριλογία του «Άρχοντα του δαχτυλιδιού» που έμοιαζαν με τεράστια, ομιλούντα δέντρα. Στην πραγματικότητα είναι ένα παρθένο, τροπικό δάσος στην καρδιά του μικρού νησιού Γιακουσίμα (Yakushima) της Ιαπωνίας.




      Πρόκειται για μια έκταση περίπου 12 τετραγ. χλμ. στην οποία δεν υπάρχει ίχνος παλαιότερης υλοτομίας. Εκεί έχουν ριζώσει βαθιά δέντρα Γιακουσούγκι (Yakusugi), οι επονομαζόμενοι «γιαπωνέζικοι κέδροι», που στέκουν αγέρωχοι εδώ και 2.300 χρόνια, απολαμβάνοντας την παρέα των ιαπωνικών πιθήκων και των ελαφιών σίκα. 
     Το δάσος της Γιακουσίμα χαρακτηρίστηκε το 1993 από την UNESCO ως Μνημείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς και δέχεται περίπου 300.000 τουρίστες ετησίως.

* Κάστρο Χιμέτζι




  Το Κάστρο Χιμέτζι αποτελεί εξαίσιο αρχιτεκτονικό δείγμα των ιαπωνικών κάστρων του 17ου αιώνα, με προηγμένο αμυντικό σύστημα. Το κάστρο αυτό, το οποίο αποκαλείται και Σιρασάγκι (Λευκός Ερωδιός), είναι γνωστό για τις τέλειες γραμμές και τα λευκά γύψινα τείχη του που το κάνουν να μοιάζει με έναν λευκό ερωδιό που είναι έτοιμος να πετάξει.

* Κιότο
     Το Κιότο ήταν το κέντρο της αυτοκρατορικής αυλής από τον 8ο αιώνα έως τα τέλη του 19ου αιώνα. Μια περιοχή άφθονη σε θρησκευτικούς χώρους, ναούς, κήπους και δρόμους που αναβιώνουν τις παλιές εποχές, η οποία θεωρείται το λίκνο του ιαπωνικού πολιτισμού.

*Ριουκίου
    
    Η λέξη «gusuku», που σημαίνει «κάστρο», χρονολογείται από την περίοδο βασιλείας των Ryukyu, εξελίχθηκε μεταξύ του 12ου και του 17ου αιώνα στην περιοχή που σήμερα ονομάζεται νομός Οκινάουα. Τα ερείπια των κάστρων gusuku είναι διασκορπισμένα στα νησιά του νομού αυτού, αποτελώντας ενθύμια του μοναδικού πολιτισμού των Ryukyu, ο οποίος διαμορφώθηκε μέσω των εμπορικών σχέσεων με την Ιαπωνία, την Κίνα και τη νοτιοανατολική Ασία.


*Δάσος μπαμπού στο Κιότο



Το «μουσικό» δάσος των μπαμπού. Το υπέροχο τοπίο που παράγει μοναδικούς μουσικούς ήχους. Η μελωδία της φύσης είναι ένας από τους 100 πιο αναγνωρίσιμους ήχους της Ιαπωνίας .   Το “Δάσος των Μπαμπού” στο Σαγκάο της Ιαπωνίας είναι ίσως ένα από τα πιο εντυπωσιακά δάση παγκοσμίως, που αφήνει άναυδο τον κάθε επισκέπτη. Το δάσος από μπαμπού βρίσκεται στην Αρασιγιάμα, μια περιοχή στα δυτικά προάστια του Κιότο της Ιαπωνίας. Πέρα από το φυσικό του κάλλος, ένα από τα πιο ενδιαφέροντα στοιχεία του δάσους, είναι ο ιδιαίτερος ήχος που παράγεται από τον άνεμο ανάμεσα στις φυλλωσιές των μπαμπού και αποτελεί έναν από τους 100 αναγνωρίσιμους ιαπωνικούς 

Σήμερα ο επισκέπτης μπορεί να περπατήσει μέσα στο δάσος των μπαμπού, καθώς υπάρχει ένα μονοπάτι. Όταν ο ήλιος λάμπει και υπάρχει ένα απαλό αεράκι, το τοπίο είναι μοναδικό, καθώς η φύση κάνει το θαύμα της. ... 

                       


               
            

   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου