Τετάρτη 12 Αυγούστου 2015

ΚΑΜΠΟΤΖΗ


              Ανάμεσα στην Ταϊλάνδη, το Λάος και το Βιετνάμ βρίσκεται ένας από τους πλέον ανερχόμενους τουριστικούς προορισμούς. Ύστερα από δεκαετίες πολέμου, η Καμπότζη ανασυγκροτείται και ανοίγει τα σύνορά της στον κόσμο. Κτήμα κάποτε της δυναστείας των Χμερ, που διοικούσε το μεγαλύτερο μέρος της Ινδοκίνας, η Καμπότζη, εκτός από τα δάση και την τροπική της βλάστηση, τις βελούδινες παραλίες και τους καταρράκτες, μπορεί να υπερηφανευτεί για την ιστορία και τον πολιτισμό της, ηχηρό «τεκμήριο» των οποίων είναι αναμφισβήτητα ο αρχαιολογικός χώρος της Angkor, ή «Machu Picchu της Ανατολής», όπως συχνά αποκαλείται. Είναι το βασικό αξιοθέατο της χώρας και ο σοβαρότερος λόγος για να επισκεφθεί  κάποιος  τη χώρα.

          Η Καμπότζη είναι η «Χώρα του Νερού». Όχι μόνο επειδή ο ποταμός Mekong τη διατρέχει από τον Βορρά ως τον Νότο, αλλά επειδή εδώ βρίσκεται και ένας από τους σημαντικότερους υγρότοπους της Ανατολής, η λίμνη Tonle Sap, με 1.300 ειδών ψαριών και πολλά αποδημητικά πουλιά. το Το υδάτινο στοιχείο διαμορφώνει το τοπίο. Γύρω από τη λίμνη «γεννήθηκαν» πλωτά χωριά από πληθυσμούς που έφτασαν εδώ προκειμένου να επιβιώσουν από την αλιεία.  Ένα σχεδόν εξωπραγματικό τοπίο περιμένει τους επισκέπτες σε χωριά όπως τα Kompong Luong και Chong Khneas, όπου σπίτια, μαγαζιά, ακόμα και σχολεία στέκονται πάνω σε πασσάλους για να «ταξιδέψουν» σε ασφαλέστερα σημεία της λίμνης την περίοδο των μουσώνων, όταν η στάθμη του νερού αυξάνεται επικίνδυνα. Το νερό πρωταγωνιστεί και στην περιοχή Ratanakiri, πόλο έλξης για τους φυσιολάτρες. Οι καταρράκτες Kachang προσφέρουν μοναδικό θέαμα στους επισκέπτες που στην ίδια περιοχή έχουν την ευκαιρία να κολυμπήσουν στη λίμνη Yak Loum, η οποία σχηματίστηκε από ηφαιστειακό κρατήρα.

              Αξίζει να αναφερθεί πως η περιοχή είναι επίσης γνωστή για τα ζιργκόν και τους ημιπολύτιμους λίθους που στα τοπικά παζάρια πωλούνται σε καλές τιμές.

        Στην παραθαλάσσια πόλη Kampot μπορείτε να χαλαρώσετε ακολουθώντας το ρυθμό των ντόπιων, ενώ επιβάλλεται μια εκδρομή στο  χωριουδάκι Kratie, χτισμένο πάνω στην ανατολική όχθη του ποταμού Mekong, όπου, αν είστε τυχεροί, θα δείτε να περνούν κοπάδια δελφινιών. Λευκές παραλίες σας προσκαλούν στο Sihanoukville, στον ορίζοντα του οποίου πρωταγωνιστούν παρθένα νησάκια τα οποία μπορείτε να εξερευνήσετε με πλοιάρια που ξεκινούν από το λιμάνι. Τη γλυκιά ραστώνη των srok ( των επαρχιών όπως τις αποκαλούν οι ντόπιοι ) μπορεί να διακόψει μόνο η πολύβουη πρωτεύουσα της χώρας, Πνομ Πενχ, με τα μηχανάκια να περνάνε ξυστά δίπλα σου και τους μικροπωλητές να κάθονται στο έδαφος πίσω από ψάθινα καλάθια με πολύχρωμα φρούτα και λαχανικά και πάγκους με υφάσματα, κοσμήματα, ακόμη και αρχαία νομίσματα.


        Στη συμβολή τριών ποταμών ( των Μεκόνγκ, Τόνλε Σαπ και Τόνλε Μπασάκ ) το «Μαργαριτάρι της Ασίας» γοητεύει με τις παράδοξες εναλλαγές του: Από τους ουρανοξύστες που ξεφυτρώνουν στους δρόμους της, τον «απόηχο» των Γάλλων αποικιοκρατών –όπως αποτυπώνεται στις βίλες αλλά και στο πανέμορφο κτίριο που στεγάζει την Κεντρική Αγορά– και τις Παγόδες του Παλατιού μέχρι τα τρελά φορτηγάκια με τους 15 τουλάχιστον επιβάτες, τις υπαίθριες αγορές και τα μπολ με το αρωματικό ρύζι που θα βρείτε σε κάθε γωνιά της πόλης.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου