Σάββατο 15 Αυγούστου 2015

ΥΕΜΕΝΗ

         H Υεμένη είναι μια χώρα στο νότιο κομμάτι της Αραβικής Χερσονήσου πλούσια σε πολιτισμό, κληρονομιά και ιστορία, με εξαιρετικά φιλικούς και φιλόξενους ανθρώπους. Η Υεμένη έχει έναν από τους παλαιότερους πολιτισμούς σε όλο τον κόσμο, καθώς η ιστορία της χρονολογείται από την πρώτη χιλιετία π.Χ. Ήταν ευρέως γνωστή ως Arabia Felix, “Ευδαίμων Αραβία”

      Στην Υεμένη βρίσκονται τέσσερα μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

       Πρώτον, η ίδια η παλαιά πρωτεύουσα, η Σαναά. Μια από τις παλαιότερες κατοικημένες πόλεις στον κόσμο, διαθέτει περισσότερα από 103 τεμένη, 14 λουτρά χαμάμ και περισσότερα από 6.000 πολυώροφες πλινθόκτιστες κατοικίες μοναδικής αρχιτεκτονικής, με εντυπωσιακές διακοσμημένες προσόψεις στολισμένες με βιτρό παράθυρα.

       Δεύτερο το Σιμπάμ, γνωστό επίσης και ως το “Μανχάταν της Ερήμου”, πατρίδα των παλαιότερων ουρανοξυστών στον κόσμο – 500 εντεκαώροφες πλινθόκτιστες κατοικίες.
Shibam, the Manhattan of the desert, by photographer:  Michail Vorobyev.

Σιμπάμ, το Μανχάταν της ερήμου, από το φωτογράφο Michail Vorobyev.
              Τρίτο είναι το νησί Σοκότρα, το μεγαλύτερο στο αρχιπέλαγός του, σημαντικό λόγω της βιοποικιλότητάς του και της διακριτής χλωρίδας και πανίδας του. Σύμφωνα με την UNESCO, “το 37% των 825 ειδών φυτών του Σοκότρα, το 90% των ερπετών και το 95% των χερσαίων σαλιγκαριών της δεν απαντώνται πουθενά αλλού στον κόσμο”.
        Τελευταία είναι η γραφική παραθαλάσσια πόλη Ζαμπίντ, με τα στενά της δρομάκια και τα κτίρια με τα καμένα τούβλα.   

**Αυτή δυστυχώς ΗΤΑΝ η εικόνα της Υεμένης, της"ευδαίμονος Αραβίας"!



                Ένας αρχαίος παράδεισος.  Η γη της ευτυχίας κάποτε λόγω των εύφορων εδαφών της περιοχής και  λίκνο του αρχαίου πολιτισμού.
           Η Υεμένη σήμερα  καμία σχέση δεν έχει με την εικόνα καθώς το γεωπολιτικό και πολιτισμικό ρήγμα πάνω στο οποίο βρίσκονταν ανέκαθεν  ενεργοποιήθηκε με αβέβαια αποτελέσματα…    
                Η μικρή και πολύπαθη Υεμένη είναι γεωγραφική η απόληξη της Σουηδικής Αραβίας και κυριολεκτικά κρυμμένη στην σκιά της. Από τα Στενά Bab el-Mandeb της Υεμένης εκτιμάται ότι περνούν τέσσερα εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου καθημερινά, από την Σαουδική Αραβία κυρίως, προς Ευρώπη, Ασία και ΗΠΑ.
             Το αντάρτικο των σιιτών Χούτι, που κοινό μυστικό είναι ότι ενισχύονται από το Ιράν και την Χεζμπολά, το τελευταίο διάστημα μετράει συνεχείς νίκες κατά των σουνιτικών μαριονεττών όπως ο  Πρόεδρος Απντ Ραμπο Χαντι, μακρύ χέρι του Ριάντ αλλά δικτάτορας χωρίς ικανό στρατό…
              Αυτές οι νίκες συμβαίνουν καθώς το Ιράν αποδεικνύει εμπράκτως ότι είναι πολογίσιμη δύναμη στην περιοχή με συμμετοχή στην εκδίωξη του Χαλιφάτου από  Ιράτοκ, μαζί με τους Αμερικανούς!Για την σουνιτική συμμαχία υπό την Σαουδική Αραβία, ο έλεγχος του δρόμου του πετρελαίου είναι φυσικά ένας βασικός λόγος της εμπλοκής της στον εμφύλιο της Υεμένης,  αλλά όχι ο μόνος. Η προέλαση των σιιτών στην πίσω αυλή του Ριάντ πολύ απλά δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή. Και για συμβολικούς λόγους, στο Βασίλειο των ακραίων Βαχαβιστών.
           Μπορεί η Σαουδική Αραβία με την τεράστια τελευταίας γενιάς πολεμική αεροπορία της να διαλύσει τους Χούτι; Πρόσκαιρα φυσικά και ναι- μπορεί να τους εξαϋλώσει- αλλά αυτό θα είναι απλώς νίκη στην μάχη και μάλιστα με μαζικές απώλειες αμάχων που μπορούν να ακυρώσουν την νίκη αυτή.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου