Δευτέρα 10 Αυγούστου 2015

ΤΑΙΛΑΝΔΗ

     

Ταϊλάνδη: Το βασίλειο των ορυζώνων

  •      Στον μακρινό Βορρά, μέσα στην αδιαπέραστη τροπική ζούγκλα, θα ανακαλύψετε μιαν άλλη, διαφορετική Ταϊλάνδη, που έρχεται να συμπληρώσει το πολυσχιδές τουριστικό μωσαϊκό της «Χώρας των Χαμογελαστών Ανθρώπων».
  •     Βουδιστικά μοναστήρια και παγόδες με λαμπρή αρχιτεκτονική, φυλές ξεχασμένες στο παρελθόν, προστατευμένα εθνικά πάρκα, προγράμματα οικοτουρισμού, καταπράσινες κοιλάδες και βαθμιδωτοί ορυζώνες, παραδοσιακοί τεχνίτες, βόλτες με ελέφαντες, απέραντες εκτάσεις με ορχιδέες και πανέμορφα τροπικά φυτά, χωριά κρυμμένα μέσα στην πυκνή ζούγκλα και πόλεις με αξιόλογα ιστορικά μνημεία και αυθεντικό πολιτιστικό περιβάλλον...

Ταϊλάνδη: Το βασίλειο των ορυζώνων
    Αν πραγματικά θέλετε να γνωρίσετε μια άλλη Ταϊλάνδη, που καμία σχέση δεν έχει με τους υπόλοιπους διάσημους τουριστικούς προορισμούς της χώρας, τότε θα πρέπει οπωσδήποτε να κατευθυνθείτε στον μακρινό Βορρά - μακριά από τους κουραστικούς ρυθμούς της Μπανγκόκ και τις πλημμυρισμένες από κόσμο παραλίες του Πουκέτ και της Πατάγια. Εδώ, με επίκεντρο τη γαλήνια Chiang Mai -τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ταϊλάνδης- και σε μικρή απόσταση από τα διεθνή σύνορα με το Λάος και τη Βιρμανία, οι ξεχωριστές ταξιδιωτικές εμπειρίες που θα ζήσετε, επιβεβαιώνουν -με τον πλέον άμεσο τρόπο- πως ένα ταξίδι στην Ταϊλάνδη δεν θεωρείται ποτέ ολοκληρωμένο χωρίς μια επίσκεψη στο «Βασίλειο του ενός εκατομμυρίου ορυζώνων», του πρώτου ανεξάρτητου Βασιλείου της Ταϊλάνδης (La Na Thai).
Αλλά και από μόνο του, το ταξίδι στην ενδοχώρα του Βορρά αποτελεί έναν διαφορετικό τρόπο προσέγγισης, τόσο των κατοίκων όσο και του ιδιαίτερου πολιτισμού που υπάρχει σε μία από τις πιο δυσπρόσιτες περιοχές του πλανήτη. Η ζούγκλα της Βόρειας Ταϊλάνδης, αν και εξακολουθεί να κρατά καλά φυλαγμένα τα μυστικά της, είναι πρόθυμη να τα αποκαλύψει μόνο σε αρκετά ψαγμένους και απαιτητικούς επισκέπτες.
Η γαλήνια πρωτεύουσα του Βορρά
    Η Chiang Mai, η επίσημη πρωτεύουσα του Βορρά (και της ομώνυμης επαρχίας), απέχει περίπου 700 χλμ. από την Μπανγκόκ. Η πόλη ιδρύθηκε το 1296 από τον βασιλιά Mengrai και αποτέλεσε την πρωτεύουσα του «Βασιλείου του ενός εκατομμυρίου ορυζώνων» μέχρι το 1556, όταν και έπεσε στα χέρια των Βιρμανών.
Ενας από τους περίλαμπρους βουδιστικούς ναούς της Chiang Mai.
Ενας από τους περίλαμπρους βουδιστικούς ναούς της Chiang Mai.

    Πραγματική όαση γαλήνης, η Chiang Mai θα σας χαλαρώσει με την ήρεμη ατμόσφαιρά της, ενώ οι γελαστοί και ευγενικοί κάτοικοι θα κερδίσουν αμέσως τη συμπάθειά σας. Γνωρίστε το ένδοξο ιστορικό παρελθόν της πόλης μέσα από τους δεκάδες περίλαμπρους βουδιστικούς ναούς που ξεφυτρώνουν παντού, σε όλη την έκτασή της (Wat Chiang Man, Wat Ku Tao, Wat Chedi Luang, Wat Phra Sing, Wat Suan Dok, κ.ά) - γνωστότερος όλων είναι ο ναός Wat PhraThat, που βρίσκεται στην κορυφή του λόφου Ντόι Σατέπ, περίπου 15 χλμ. δυτικά της πόλης.
Περιπλανηθείτε στην υπαίθρια νυχτερινή αγορά της Chiang Mai, που διαρκεί έως αργά τη νύχτα. Κάθε βράδυ, ο εμπορικός δρόμος Chang Khlan -που βρίσκεται στην καινούργια πόλη- μεταμορφώνεται σ' ένα πολύχρωμο παζάρι, με εκατοντάδες μικροπωλητές να διαθέτουν στους πάγκους τους μια φανταστική ποικιλία εμπορευμάτων και μια τεράστια ποικιλία εδεσμάτων της τοπικής κουζίνας.
Θρησκευτικό μνημείο μέσα στην αδιαπέραστη τροπική βλάστηση.
Θρησκευτικό μνημείο μέσα στην αδιαπέραστη τροπική βλάστηση.

Στο «Χρυσό Τρίγωνο»
    Η οργιώδης τροπική βλάστηση που κυκλώνει την Chiang Mai προσφέρεται για ποικίλες φυσιολατρικές δραστηριότητες. Πάντα με τη βοήθεια ενός τοπικού οδηγού, μπορείτε να πραγματοποιήσετε πεζοπορικές διαδρομές στα δύσβατα μονοπάτια της ζούγκλας, να κάνετε ράφτινγκ στα ορμητικά ποτάμια της περιοχής και να περιηγηθείτε με ελέφαντες μέσα στην εκπληκτική φύση. Εχετε επίσης τη δυνατότητα να εξερευνήσετε τη γύρω περιοχή με αυτοκίνητα 4x4, να διασχίσετε με πιρόγες τα πλωτά ποτάμια και να επισκεφθείτε το Εθνικό Πάρκο «Doi Intanon». Για να απολαύσετε με ασφάλεια όλες αυτές τις εμπειρίες, καλό θα ήταν να απευθυνθείτε σ' ένα από τα πολλά εξειδικευμένα τουριστικά γραφεία που εδρεύουν στην Chiang Mai.
    Η Chiang Mai αποτελεί επίσης την ιδανική αφετηρία για να εξορμήσετε στην ευρύτερη ορεινή περιοχή του ταϊλανδικού Βορρά. Περίπου 125 χλμ. δυτικά της Chiang Mai, δίπλα στις όχθες της λίμνης Jong Kham, απλώνεται η μικρή πολιτεία Mae Hong Son, με αξιόλογους βουδιστικούς ναούς (Jong Khum, Jong Klang).
Σε απόσταση 150 χλμ. βόρεια της Chiang Mai βρίσκεται η μικρή επαρχιακή πόλη Chiang Rai, που διαρρέει ο ποταμός Mae Kong. Ο βοτανικός κήπος Mae Fah Luang Garden, ο «Ασημένιος Ναός» και το βασιλικό ανάκτορο Doi Tung είναι από τα βασικότερα αξιοθέατα της Chi.
    Ακόμα πιο βόρεια, στα σύνορα της Ταϊλάνδης με τη Βιρμανία (Μιανμάρ) και το Λάος, απλώνεται το περιβόητο «Χρυσό Τρίγωνο» (Golden Triangle), μια περιοχή η οποία έκτισε τη φήμη της από το εμπόριο ναρκωτικών που μέχρι πρότινος ανθούσε - σήμερα έχει εξαλειφθεί σε μεγάλο βαθμό χάρη στις προσπάθειες των Αρχών της Ταϊλάνδης.
Ο καφεκίτρινος ποταμός Μεκόνγκ, που οριοθετεί τα σύνορα των τριών χωρών και συμβάλλει καθοριστικά στη διαμόρφωση του ειδυλλιακού τοπίου, είναι ο μεγάλος πρωταγωνιστής του «Χρυσού Τριγώνου». Δίπλα στις όχθες του πλωτού Μεκόνγκ λειτουργούν μικρές υπαίθριες αγορές με χειροποίητα αναμνηστικά, ενώ ντόπιοι βαρκάρηδες προσφέρουν τη δυνατότητα για μια βόλτα στα ήρεμα νερά του συνοριακού ποταμού.
Βουδιστικός ναός στο «Χρυσό Τρίγωνο», στα σύνορα με τη Βιρμανία.
Βουδιστικός ναός στο «Χρυσό Τρίγωνο», στα σύνορα με τη Βιρμανία.
Αλλόκοτα έθιμα
    Από τις πιο σημαντικές ίσως στιγμές μιας επίσκεψης στη Βόρεια Ταϊλάνδη είναι η γνωριμία με τις ντόπιες ορεινές φυλές. Αριθμούν περίπου 550.000 άτομα, έχουν ρίζες στην Μιανμάρ, την Κίνα και το Λάος (απ' όπου ήρθαν πρόσφυγες πριν από 200 χρόνια περίπου) και σύμφωνα με την έρευνα που έχει διενεργήσει το «Φυλετικό Ινστιτούτο Ταϊλάνδης», εντάσσονται σε 6 διαφορετικές φυλετικές ομάδες: Karen, Lisu, Meo, Yao, Akha και Lawa.
    Κάθε φυλή έχει ιδιαίτερη διάλεκτο, ξεχωριστά ήθη, έθιμα και παραδόσεις, διαφορετικό ενδυματολογικό κώδικα και δικούς της χορούς. Παρά την πολιτιστική τους ανομοιογένεια, όλες οι εξωτικές φυλές του Βορρά συνυπάρχουν αρμονικά στην περιοχή. Διαμένουν σε απομονωμένους οικισμούς κυριολεκτικά «αόρατους» μέσα στο καταιγιστικό πράσινο της φύσης και τα σπίτια τους -κατασκευασμένα από μπαμπού- στηρίζονται πάνω σε χοντρούς πασσάλους.
    Μέχρι πρόσφατα, οι ντόπιοι συντηρούνταν από την καλλιέργεια οπίου. Χάρη όμως στο «Βασιλικό Πρόγραμμα Εξυγίανσης» (Royal Project) που εφάρμοσε η ταϊλανδική κυβέρνηση, όλο και περισσότεροι χωρικοί στράφηκαν τα τελευταία χρόνια σε παραδοσιακές καλλιέργειες (λουλούδια, τσάι, φαρμακευτικά βότανα, ρύζι) και ασχολίες (αγγειοπλαστική, υφαντουργία), εγκαταλείποντας έτσι την παραγωγή και εμπορία οπίου.
Οι πιο χαρακτηριστικές φιγούρες στα ορεινά χωριά του Βορρά είναι οι «γυναίκες καμηλοπαρδάλεις» της φυλής Karen, που ξεχωρίζουν για τους εντυπωσιακούς χάλκινους (ή χρυσούς) κρίκους που φορούν γύρω από τον λαιμό τους - η αρχική σκοπιμότητα των κρίκων ήταν να προφυλάσσονται οι γυναίκες της φυλής από επιθέσεις τίγρεων, αλλά και να μην τις κλέβουν οι αντίπαλες φυλές.
    Ο μεγάλος αριθμός των κρίκων στον λαιμό αποτελεί σύμβολο πλούτου και αξιοπρέπειας.
Πρόκειται για μια μακρόχρονη παράδοση, την οποία οι γυναίκες της φυλής υιοθετούν από μικρή ηλικία (5-6 ετών). Μεγαλώνοντας, οι γυναίκες προσθέτουν επιπλέον κρίκους στον λαιμό τους, ο οποίος όμως μακραίνει δυσανάλογα, οι μύες δεν αναπτύσσονται, με αποτέλεσμα οι κρίκοι να γίνονται απαραίτητοι για τη στήριξη του κεφαλιού. Γι' αυτό, σε περίπτωση αφαίρεσης των κρίκων, η «γυναίκα-καμηλοπάρδαλη» πεθαίνει αμέσως από ασφυξία.
Το θρησκευτικό σύμβολο της πόλης

    Για να επισκεφθείτε τον ναό Wat PhraThat, χρειάζεται να ανεβείτε 290 σκαλοπάτια - μπορείτε όμως να χρησιμοποιήσετε και τον ανελκυστήρα. Η χρυσή παγόδα του ναού περιέχει ιερά λείψανα του Βούδα και δέχεται την επίσκεψη χιλιάδων προσκυνητών απ' όλο τον κόσμο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου