Παρασκευή 7 Αυγούστου 2015

Η Λαχώρη του Πακιστάν

           Στη μέση της κοιλάδας Punjab, μια ανάσα από τα ινδικά σύνορα, απλώνεται η Λαχώρη, με τα ινδομογγολικά μαυσωλεία και τα αυτοκρατορικά παλάτια της. Σε αλλοτινές εποχές, η σημερινή «Πολιτιστική Πρωτεύουσα του Πακιστάν» ήταν η μυθική βασιλίδα των Ινδών μαχαραγιάδων και των Μογγόλων αυτοκρατόρων
       Για τους Έλληνες ταξιδιώτες που ψάχνουν επίμονα το ιστορικό παρελθόν μέσα από την εξερεύνηση του κόσμου, το Πακιστάν, στην καρδιά της ασιατικής ηπείρου, αντιπροσωπεύει μια μεγάλη πρόκληση
   Διατηρώντας έναν αξιοζήλευτο χαρακτήρα αυθεντικότητας, η «Γη των Αγνών» (όπως ετυμολογικά δηλώνει το όνομα της χώρας) διαθέτει μια απίστευτη ποικιλία πολιτιστικών θησαυρών, κρύβει ασύλληπτες φυσικές εκπλήξεις και περηφανεύεται για το γεγονός ότι η Ιστορία πριν από πολλούς αιώνες είχε «ενώσει» τους δυο λαούς, μέσω της αλεξανδρινής εκστρατείας. Ηταν μια κοσμοϊστορική συνάντηση πολιτισμών -του αρχαιοελληνικού και του ινδικού- που πραγματοποιήθηκε στη δυτική περιοχή της Ινδικής Υποηπείρου, στα εδάφη που απλώνεται σήμερα το Πακιστάν.
      Σύμφωνα, πάντως, με άλλες ιστορικές πηγές, η πρώτη συνάντηση Ελλήνων με τους κατοίκους της Ινδικής Υποηπείρου είχε γίνει γύρω στον 6ο π.Χ. αιώνα, πολύ πριν από τον ερχομό του Μεγάλου Αλεξάνδρου.
      Η  Λαχώρη είναι προικισμένη με εντυπωσιακά ινδομογγολικά μαυσωλεία, γεωμετρικά σχεδιασμένους κήπους, στιβαρά τείχη, επιβλητικές πύλες και μαρμάρινα αυτοκρατορικά παλάτια.
Η τεράστια πύλη Alamgriri Gate, η είσοδος για το «Κάστρο της Λαχώρης».
Η τεράστια πύλη Alamgriri Gate, η είσοδος για το «Κάστρο της Λαχώρης».
      Το «Ιερό Μαργαριτάρι της Πενταποταμίας», χάρη στα ιστορικά οικοδομήματα και την ιδιαίτερη κουλτούρα που έχει αναπτύξει -και η οποία είναι άμεσα επηρεασμένη από τις παραδόσεις των διάφορων κατακτητών της- φέρει τον τιμητικό τίτλο της «Πολιτιστικής Πρωτεύουσας του Πακιστάν».
      Το περίφημο κάστρο με τα μαρμάρινα παλάτια
    Γκρεμίστηκε και ανοικοδομήθηκε πολλές φορές, πριν πάρει την οριστική -σημερινή- του μορφή το 1566 από τον Μογγόλο αυτοκράτορα Akbar, όταν ανακήρυξε τη Λαχώρη πρωτεύουσα της αυτοκρατορίας του. Ο λόγος για το περίφημο «Κάστρο της Λαχώρης» (γνωστό κι ως Shahi Qila), το οποίο βρίσκεται στη βορειοδυτική πλευρά της παλιάς πόλης και αποτελεί Μνημείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO από το 2000.
   Στο εσωτερικό του τεμένους Badshahi Mosque κυριαρχούν γεωμετρικά μοτίβα που ξεχωρίζουν για την απλότητα και τη συμμετρία τους.



Στο εσωτερικό του τεμένους Badshahi Mosque κυριαρχούν γεωμετρικά μοτίβα που ξεχωρίζουν για την απλότητα και τη συμμετρία τους.
        Ίσως  να χρειαστείτε και μισή μέρα για να περιηγηθείτε στα μαρμάρινα παλάτια και στους υπόλοιπους χώρους του οχυρωματικού συγκροτήματος. H θηριώδης πύλη Alamgriri Gate, τα παλάτια του Akbar, του Jehangir και του Shan Jahans και το Shish Mahal (To Παλάτι με τους Καθρέπτες) είναι τα σημεία στα οποία πρέπει οπωσδήποτε να σταθείτε, όταν βρεθείτε στο εσωτερικό του κάστρου.
     Ακριβώς απέναντι από την Alamgriri Gate ορθώνεται το ιερό τέμενος των μουσουλμάνων Badshahi Mosque, δημιούργημα του Μογγόλου αυτοκράτορα Aurangzeb (1676). Κτισμένο από κόκκινη πέτρα, με τρούλους από λευκό μάρμαρο και τεράστιο προαύλιο χωρητικότητας 60.000 προσκυνητών, το Badshahi Mosque αποτελεί ένα λαμπρό κομψοτέχνημα της ινδομογγολικής αρχιτεκτονικής και συγκαταλέγεται στα μεγαλύτερα τεμένη παγκοσμίως.
Ο φωτογραφικός φακός «συλλαμβάνει» σε ανύποπτη στιγμή μια μαντιλοφορεμένη ντόπια.
Ο φωτογραφικός φακός «συλλαμβάνει» σε ανύποπτη στιγμή μια μαντιλοφορεμένη ντόπια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου