Δευτέρα 3 Αυγούστου 2015

ΤΟ ΣΙΝΙΚΟ ΤΕΙΧΟΣ

          Το Σινικό τείχος, είναι κινεζική οχύρωση που κατασκευάστηκε σταδιακά, προκειμένου να προστατευθεί η Κίνα από τις επιδρομές μογγολικών και τουρκικών φύλων. Η κατασκευή του ξεκίνησε σταδιακά από τον 7ο αι. π.Χ. αλλά η σημερινή του μορφή οφείλεται κυρίως στη δυναστεία Μινγκ (τέλη του 14ου αι. με αρχές του 17ου αι. μ.Χ.). 
    Το τείχος εκτείνεται σε συνολικό μήκος 8.850 χλμ, σύμφωνα με πρόσφατη μέτρηση, αποτελούμενο από 6259 χλμ πραγματικού τείχους, 359 χλμ τάφρου και 2232 χλμ φυσικών οχυρώσεων όπως λόφοι και ποταμοί. Αποτελεί έτσι το μεγαλύτερο σε διαστάσεις ανθρώπινο οικοδόμημα. Κατά άλλη σύγχρονη μέτρηση, το Σινικό Τείχος, με όλες τις διακλαδώσεις του, έχει συ νολικό μήκος 21.196 χιλιόμετρα.
          Στην Κίνα ανάμεσα στα 41 μέχρι στιγμής τοπία και μνημεία που έχουν καταγραφεί στον Κατάλογο, σημαντική θέση κατέχει το Σινικό Τείχος. Αυτή η τοποθεσία προστέθηκε στον κατάλογο διότι είναι ένα αριστούργημα της ανθρώπινης δημιουργίας που συνδέεται με αμέτρητα ιστορικά γεγονότα και αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της φύσεως που διασχίζει.
    Το Σινικό Τείχος της Κίνας είναι μια σειρά από οχυρωματικά έργα φτιαγμένα από πέτρα, τούβλο, συμπιεσμένη γη, ξύλο και άλλα υλικά, χτισμένα κατά μήκος των ιστορικών βόρειων συνόρων της Κίνας από τα ανατολικά προς τα δυτικά. Χτίστηκε για να προστατεύσει την κινεζική αυτοκρατορία από τις εισβολές διάφορων  νομαδικών ομάδων ή τις στρατιωτικές επιδρομές διάφορων λαών. 
  Πρόκειται για σύνολο από πολλά τείχη που χτίζονταν ήδη από τον 7ο αιώνα π.Χ. Αυτά σιγά σιγά ενώνονταν και γίνονταν μεγαλύτερα και ισχυρότερα και αργότερα άρχισαν να αναφέρονται συλλογικά ως το Σινικό Τείχος με ιδιαίτερα γνωστό το τείχος που χτίστηκε μεταξύ του 220 -206 π.Χ. από τον πρώτο αυτοκράτορα της Κίνας, τον Τσινσί Χουανγκντί. 
  Μικρό μέρος εκείνου του τείχους παραμένει ακόμα αλλά από τότε, το όλο έργο ξαναχτίστηκε, διατηρήθηκε και ενισχύθηκε σε διάφορες εποχές. Το μεγαλύτερο μέρος του υφιστάμενου τείχους ανακατασκευάστηκε κατά τη διάρκεια της δυναστείας των Μινγκ.
     Από το Σανχαϊγκουάν, βορειοανατολικά της πόλης Τσινχουανγκντάο στην επαρχία Χεμπέι, στην ανατολική ακτή, το Σινικό Τείχος ακολουθεί τις καμπύλες των βουνών προς στα δυτικά, διασχίζοντας επαρχίες, δήμους και αυτόνομες περιοχές για πάνω από 6.700 χιλιόμετρα, για να καταλήξει στο Τσιαγιουγκουάν στην επαρχία Γκανσού.
 
      Το Σινικό Τείχος είναι ένα αριστούργημα κατασκευής της αρχαίας Κίνας, που έχει επίσης υψηλή συμβολική αξία. Οι οχυρώσεις από πέτρα και χώμα στη βόρεια Κίνα χτίστηκαν αρχικά για την προστασία των βορείων συνόρων της Κινεζικής Αυτοκρατορίας κατά των εισβολών από διάφορες νομαδικές ομάδες. Άλλοι σκοποί του Σινικού Τείχους ήταν οι έλεγχοι των συνόρων, η επιβολή δασμών επί των εμπορευμάτων που μεταφέρονταν κατά μήκος του Δρόμου του Μεταξιού, η ρύθμιση ή η ενθάρρυνση του εμπορίου καθώς και ο έλεγχος των μεταναστεύσεων. Επιπλέον, η άμυνα του Σινικού Τείχους είχε ενισχυθεί από την κατασκευή στρατώνων στρατευμάτων, σταθμών φρουράς, ενώ είχε επίσης δυνατότητες σήμανσης με τη βοήθεια του καπνού ή της φωτιάς. Η πορεία του Σινικού Τείχους διατελούσε και διάδρομο μεταφοράς .





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου