Τρίτη 11 Αυγούστου 2015

Ηφαίστεια Καμτσάκα


           Τα ηφαίστεια της Καμτσάτκα είναι μια μεγάλη ομάδα ηφαιστείων που βρίσκονται στη χερσόνησο Καμτσάτκα. Ο ποταμός Καμτσάτκα και η γύρω κεντρική κοιλάδα περιτριγυρίζεται από μια ηφαιστειακή ζώνη που περιλαμβάνει περίπου 160 ηφαίστεια, 29 εκ των οποίων σήμερα είναι ενεργά. Η μεγάλη πυκνότητα των ηφαιστείων και των σχετιζόμενων με αυτά ηφαιστειακών  φαινόμενων,  με τα 29 από αυτά ενεργά, περιλαμβάνονται στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Αυτά χωρίζονται σε έξι κύριες περιοχές, με τα περισσότερα να βρίσκονται στη χερσόνησο Καμτσάτκα..

          Το ψηλότερο ηφαίστειο είναι το Κλουτσέφκαγια με ύψος 4.750 m, ηφατο μεγαλύτερο ενεργό ίστειο στο Βόρειο Ημισφαίριο ενώ το πιο εντυπωσιακό είναι το Κρονότσκι, το σχήμα του οποίου είναι τέλειος κώνος και έχει ειπωθεί από τους διάσημους ηφαιστειολόγους Ρόμπερτ και Μπάρμπαρα Ντέκερ ότι αποτελεί την κύρια υποψηφιότητα για το πιο όμορφο ηφαίστειο του κόσμου.                Κάπως πιο προσιτά είναι τα τρία ηφαίστεια που είναι ορατά από την πόλη Πετροπάβλοφσκ Καμτσάτσκι, τοΚοριάκσκι, το Αβατσίνσκι και το Κοζέλσκι.

            Λόγω της τάφρου Κουρίλ–Καμτσάτκα, σεισμικά γεγονότα μεγάλου εστιακού βάθους και τσουνάμι είναι αρκετά συχνά. Δύο πολύ ισχυροί σεισμοί συνέβησαν κοντά στην ακτή της Καμτσάτκα στις 16 Οκτωβρίου 1737 και στις 4 Νοεμβρίου 1952, μεγέθους 9,3 και 8,2 αντίστοιχα. Επιφανειακοί  σεισμοί καταγράφονται μέχρι και τον Απρίλιο του 2006.



       

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου