Σάββατο 1 Αυγούστου 2015

ΖΑΝΖΙΒΑΡΗ

         Η Ζανζιβάρη (αγγλικά: Zanzibar είναι ημιαυτόνομη περιοχή της Τανζανίας στην Ανατολική Αφρική. Αποτελείται από το Αρχιπέλαγος της Ζανζιβάρης στον Ινδικό Ωκεανό, 25-50 χιλιόμετρα (16-31 μίλια) στα ανοικτά των ακτών της ηπειρωτικής χώρας και συνίσταται από πολυάριθμα μικρά νησιά και δύο μεγάλα: την Ουνγκούτζα (Unguja) (το κύριο νησί, που αναφέρεται ανεπίσημα ως Ζανζιβάρη) και την Πέμπα (Pemba). Η πρωτεύουσα είναι η Πόλη της Ζανζιβάρης (Zanzibar City), που βρίσκεται στο νησί της Ουνγκούτζα. Το ιστορικό κέντρο της είναι η  Πέτρινη πόλη (Stone Town), η οποία αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς. 

             Οι κύριες πηγές πλούτου της Ζανζιβάρης είναι τα μπαχαρικά, τα raffia (είδος φοινικοειδούς) και ο τουρισμός. Ειδικότερα, τα νησιά παράγουν γαρίφαλο, μοσχοκάρυδο, κανέλα και μαύρο πιπέρι. Για το λόγο αυτό, τα νησιά μαζί με τη Νήσο Μάφια της Τανζανίας, μερικές φορές καλούνται και τα νησιά των μπαχαρικών (ο όρος σχετίζεται επίσης με τα νησιά Μαλούκου στηνΙνδονησία). Η Ζανζιβάρη είναι η περιοχή της ενδημικής Zanzibar Red Colobus Monkey, της Zanzibar Servaline Genet (είδος σαρκοβόρου, συγγενικό προς τα αιλουροειδή) και της (πιθανώς εξαφανισμένης) λεοπάρδαλης της Ζανζιβάρης (Zanzibar Leopard).

         H Ζανζιβάρη, με 1.070.000 κατοίκους το 2004, σήμερα αποτελεί τμήμα της Τανζανίας. Το αρχιπέλαγος ήταν κάποτε ξεχωριστό κράτος, το οποίο ενώθηκε με την Τανγκανίκα και δημιουργήθηκε η Τανζανία. Το όνομα της Τανζανίας προέρχεται από αυτά τα δύο ονόματα.       Σήμερα απολαμβάνει αυτονομίας εντός της ένωσης. Η πρωτεύουσα της Ζανζιβάρης είναι η Πόλη της Ζανζιβάρης(Zanzibar City), που βρίσκεται στο νησί Ουνγκούτζα. Η παλαιά συνοικία της πόλης, γνωστή ως "Πέτρινη Πόλη" έχει ανακηρυχθεί από την UNESCO ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου