Δευτέρα 3 Αυγούστου 2015

ΚΙΝΑ

     Μυστηριώδης, με μεγάλη ιστορία, αλλά και ιλιγγιώδη ανάπτυξη, η Κίνα είναι η ανερχόμενη υπερδύναμη, που δεσπόζει επιβλητική στη νοτιοανατολική Ασία.

   Αχανής σε έκταση και πληθυσμό χώρα, σίγουρα δεν «γυρίζεται» εύκολα, μπορείτε όμως να οργανώσετε το ταξίδι σας, από πριν και να επισκεφθείτε μερικούς από τους κορυφαίους προορισμούς, του «Δράκου της Ανατολής». Ανάκτορα και παραγκουπόλεις, μνημεία και ουρανοξύστες, αυτοκρατορικές δυναστείες και επιχειρηματίες σε αναβρασμό… βρίσκεστε στη χώρα των αντιθέσεων, αλλά και της πληκτικής ομοιομορφίας. Ακολουθήστε το «δρόμο του μεταξιού» και αφήστε την Κίνα να σας πλανέψει. Ταξίδι ζωής, εμπειρία μοναδική η «ανακάλυψη» της Κίνας, σίγουρα θα σας μείνει αξέχαστη.

   Α/ Lijiang
   Η Lijiang είναι μια πόλη στην επαρχία Γιουνάν της Κίνας. Η Παλιά Πόλη της Λιτζιάνγκ από το 1997 έχει ενταχθεί στον κατάλογο πολιτιστικών μνημείων της Ουνέσκο. Η ιστορία της είναι μεγαλύτερη των 800 χρόνων και κάποτε αποτελούσε μέρος του ιστορικού "Δρόμου του τσαγιού και των αλόγων", ενός δικτύου μονοπατιών που ένωνε τις παραγωγές επαρχίες τσαγιού της Κίνας με το Θιβέτ.
    Η παλιά πόλη της Lijiang διαφέρει από άλλες αρχαίες πόλεις της Κίνας στην αρχιτεκτονική, την ιστορία και τον πολιτισμό των παραδοσιακών κατοίκων της, τους Nakhi. Η αρχιτεκτονική της πόλης είναι αξιοσημείωτη για την ανάμιξη στοιχείων από διάφορους πολιτισμούς, που αλληλεπίδρασαν για πολλούς αιώνες. Επίσης, διαθέτει ένα αρχαίο σύστημα ύδρευσης, αξιοσημείωτης πολυπλοκότητας και εφευρετικότητας, που εξακολουθεί να λειτουργεί μέχρι και σήμερα.
    Η Παλιά Πόλη είναι χτισμένη στην πλαγιά ενός βουνού και στο σημείο που ο ποταμός Jade χωρίζεται στα τρία. Ο ποταμός δημιουργεί τα κανάλια και τις πλωτές οδούς που ρέουν κατά μήκος των δρόμων της πόλης. Πηγές νερού και υδραγωγεία υπάρχουν σε όλη την πόλη. Αυτό το πολύπλοκο υδάτινο σύστημα μέσα στην πόλη απαιτεί την ύπαρξη γεφυρών. Υπάρχουν 354 γέφυρες διαφόρων μορφών. Για το λόγο αυτό η Lijiang ονομάζεται "Πόλη των γεφυρών". Πρόκειται για ένα λαβύρινθο από στενά δρομάκια μέσα στα οποία ο επισκέπτης είναι πολύ εύκολο να χαθεί. Είναι μια όμορφη περιπλάνηση αφού κάθε στροφή οδηγεί σε ένα ενδιαφέρον σημείο της πόλης και δεν είναι πολύ δύσκολο να βρει τον τρόπο για να βγει από αυτόν.
    Αναπόσπαστο μέρος της αρχαίας πόλης είναι είναι το Lion Hill, στο κέντρο της πόλης. Πρόκειται για ένα λόφο, που μοιάζει με λιοντάρι, στους πρόποδες του οποίου απλώνονται αρχαία κτίρια και προσφέρει υπέροχη θέα στην Παλιά Πόλη. Ο λόφος καλύπτεται από πυκνή βλάστηση σε ποσοστό 90%. Υπάρχουν περισσότερα από 40 κυπαρίσσια ηλικίας άνω των 800 ετών. Το κτίριο-ορόσημο της Λιτζιάνγκ βρίσκεται πάνω σ' αυτόν τον λόφο. Είναι το Wangu Pavilion, ένα ξύλινο κτίριο ύψους 33 μέτρων. Περηφανεύεται για τα 10.000 γλυπτά του, που απεικονίζουν δράκους. Το "10.000" προφέρεται στα κινέζικα "WAN", που σημαίνει "αιώνια" ή "αιώνια ευημερία". Πρόκειται για ένα αρχιτεκτονικό αριστούργημα της δυναστείας Qing, που ανακατασκευάστηκε το 1990. Είναι διακοσμημένο με 2.300 σχέδια, που αντιπροσωπεύουν τις 23 εθνοτικές ομάδες που ζουν στην Λιτζιάνγκ.
Β/ Η ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΚΗ ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΠΕΚΙΝΟΥ
    Η Αυτοκρατορική Πόλη ή Απαγορευμένη Πόλη (κινεζικά: Gugong, Γκουγκόνγκ) είναι η πόλη – ανάκτορο των αυτοκρατόρων της Κίνας, η οποία συμβολίζει τον αυτοκράτορα ως γιο του ουρανού. Βρίσκεται στην καρδιά της παλιάς πόλης του Πεκίνου, την οποία οι Δυτικοί αποκαλούσαν «Ταταρική Πόλη». Στα νότια της αυτοκρατορικής πόλης βρίσκεται η ιστορική πλατεία Τιεν–Αν–Μεν της κινεζικής πρωτεύουσας.
    Η Αυτοκρατορική Πόλη οικοδομήθηκε μεταξύ των ετών 1406 και 1420 από τον τρίτο αυτοκράτορα της δυναστείας των Μινγκ Γιονγκ – Λο (Yong – Lo, βασ. 1403 – 1424), επισκευάστηκε τον 16ο αιώνα, ενώ ανακατασκευάστηκε και αναστηλώθηκε με μεγάλες προσθήκες από τον 17ο μέχρι τον 19ο αιώνα. Καταλαμβάνει χώρο με πλευρές 961 μέτρα από βορρά προς νότο και 753 μέτρα από ανατολάς προς δυσμάς. Η Αυτοκρατορική Πόλη χτίστηκε από διακόσιες χιλιάδες εργάτες μέσα σε δεκαέξι χρόνια, καλύπτει μια επιφάνεια περίπου επτά τετραγωνικών χιλιομέτρων και περιβάλλεται από ένα πανύψηλο τείχος με πύλες ύψους δέκα μέτρων, έχοντας τριγύρω μια τάφρο πλάτους 52 μέτρων.λέγεται ότι έχει 9.999 ½ δωμάτια, καθόσον 1.000 δωμάτια έχει μόνο ο ουρανός; Στην πραγματικότητα έχει οκτακόσια κτίρια και 8.706 αίθουσες. Εκεί ζούσαν εννιά χιλιάδες παλλακίδες και εκατό χιλιάδες ευνούχοι. Η οικοδόμηση της Αυτοκρατορικής Πόλης με αυστηρά γεωμαντικούς κανόνες, η ρυθμική διευθέτηση των κτιρίων της, η ομοιομορφία της αρχιτεκτονικής και η χρωματική ποικιλία, με λευκό στους εξώστες, τ κόκκινο στους τοίχους και  κίτρινο στα εφυαλωμένα κεραμίδια, συνθέτουν ένα εντυπωσιακό αρχιτεκτονικό σύνολο
-Η Αυτοκρατορική Πόλη οικοδομήθηκε μεταξύ των ετών 1406 και 1420 από τον τρίτο αυτοκράτορα της δυναστείας των Μινγκ Γιονγκ – Λο (Yong – Lo, βασ. 1403 – 1424), επισκευάστηκε τον 16ο αιώνα, ενώ ανακατασκευάστηκε και αναστηλώθηκε με μεγάλες προσθήκες από τον 17ο μέχρι τον 19ο αιώνα. Καταλαμβάνει χώρο με πλευρές 961 μέτρα από βορρά προς νότο και 753 μέτρα από ανατολάς προς δυσμά Αυτοκρατορική Πόλη χτίστηκε από διακόσιες χιλιάδες εργάτες μέσα σε δεκαέξι χρόνια, καλύπτει μια επιφάνεια περίπου επτά τετραγωνικών χιλιομέτρων και περιβάλλεται από ένα πανύψηλο τείχος με πύλες ύψους δέκα μέτρων, έχοντας τριγύρω μια τάφρο πλάτους 52 μέτρων. Χαριτολογώντας, λέγεται ότι έχει 9.999 ½ δωμάτια, καθόσον 1.000 δωμάτια έχει μόνο ο ουρανός; Στην πραγματικότητα έχει οκτακόσια κτίρια και 8.706 αίθουσες. Εκεί ζούσαν εννιά χιλ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου