Παρασκευή 7 Αυγούστου 2015

Ταζ Μαχάλ

              Ένα από τα πιο γνωστά αρχιτεκτονικά αριστουργήματα που τραβάει την προσοχή των ταξιδιωτών από όλον τον κόσμο. Η ιστορία του είναι μια ωδή στην αγάπη!
Το εξαιρετικό μαρμάρινο μαυσωλείο βρίσκεται στην Άγκρα της Ινδίας.  Είχε χτιστεί ως μνημείο για την αγάπη του βασιλιά Shah Jahan προς την σύζυγό του Mumtaz Mahal αλλά παράλληλα, είναι και μια αιώνια διαθήκη με καλλιτεχνικά και επιστημονικά επιτεύγματα της πλούσιας αυτοκρατορίας του βασιλιά προς την σύγχρονη εποχή.
Ο Shah Jahan πήρε τον έλεγχο της αυτοκρατορίας Mughal το 1628. Ήταν γενναίος πολεμιστής και τον φοβόντουσαν όλοι οι βασιλιάδες στις γειτονικές χώρες. Όμως, το πάθος της ζωής του δεν ήταν η δόξα και η φήμη, αλλά η βασίλισσα Mumtaz Mahal.
   Μάλιστα, έχουν μείνει ποιήματα από αυτήν την εποχή που περιγράφουν την ομορφιά της Mumtaz Mahal με λόγια όπως: «Ήταν τόσο ωραία, ώστε η σελήνη έκρυβε το πρόσωπό της από την ντροπή της». Όταν το 1628 η Mumtaz Mahal  πέθανε, ο σύζυγός της είχε υποσχεθεί ότι θα της φτιάξει το πιο όμορφο μνημείο ώστε όλες οι γενιές να θυμούνται την αγάπη τους. Έτσι, στην Ινδία χτίσανε το Ταζ Μαχάλ.
    Η κατασκευή άρχισε το 1631 και τελείωσε το 1648. Συγκέντρωσε 20.000 εργαζόμενους από την Ινδία, τηνΤουρκία και το Ιράκ και επάνω στους λευκούς μαρμάρινους τοίχους έχουν γραφτεί επιγραφές με μουσουλμανικές προσευχές και φυσικά την ερωτική ιστορία του Ινδού ηγεμόνα.
  • Το  Ταζ Μαχάλ  δεν είναι απλώς ένα κτίριο. Είναι συγκρότημα μνημείων.
    • 0 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλον τον κόσμο το ψήφισαν για να μπει στη λίστα των «7 Θαυμάτων του Κόσμου».
    • Αλλιώς το μνημείο ονομάζεται «White Pearl».
    • Πάνω στον τάφο της Mumtaz Mahal  είναι γραμμένο το όνομα του Θεού σε ... 99 γλώσσες!
    • Από το 2004 επιτρέπεται η νυχτερινή επίσκεψη στο Ταζ Μαχάλ: το μαυσωλείο είναι ανοιχτό πέντε νύχτες κάθε μήνα  με εξαίρεση τις Παρασκευές και τον μήνα που είναι το Ραμαζάνι.

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου