Κυριακή 16 Αυγούστου 2015

ΟΜΑΝ

      

      Το Σουλτανάτο του Ομάν είναι μια χώρα με έκταση 309.500 τ.χλμ.και πληθυσμό (129η στον κόσμο) 4.149.917 κατοίκους, σύμφωνα με επίσημες εκτιμήσεις του 2015. Στα δυτικά συνορεύει με τη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Υεμένη. Πρωτεύουσα είναι η Μουσκάτ με περίπου 30.000 κατοίκους (πάνω από 1 εκ. στην ευρύτερη μητροπολιτική περιοχή). Άλλες πόλεις είναι η Ματρά, η Σαλάλα κ.ά. Η κύρια θρησκεία είναι το Ισλάμ. Εθνική εορτή είναι η18η Νοεμβρίου (γενέθλια του Σουλτάνου Καμπούς). 

         Οι κάτοικοι του Ομάν ήταν από τους πρώτους που ασπάστηκαν το Ισλάμ. Η διάδοσή του αποδίδεται κυρίως στον Αμρ Ιμπν Αλ-Ας, απεσταλμένο του προφήτη Μωάμεθ το630 μ.Χ. για να προσηλυτίσει τους Τζαϊφάρ και Αμπντ, κυβερνήτες του Ομάν εκείνη την περίοδο.

      Με την αποδοχή του Ισλάμ το Ομάν έγινε μία πολιτεία Ιμπάντι με την εξουσία ενός εκλεγμένου ιμάμη. Τα πρώτα χρόνια της μουσουλμανικής επιρροής το Ομάν έπαιξε έναν σημαντικό ρόλο στους πολέμους της αποστασίας που ακολούθησαν τον θάνατο του Μωάμεθ, αλλά πήρε μέρος και στις μεγάλες μουσουλμανικές επεκτάσεις σε ξηρά και θάλασσα στο Ιράκ, την Περσία και ακόμα μακρύτερα.
        Ο ιδιαίτερος όμως ρόλος του αφορούσε στο εντατικό εμπόριο και τη ναυτιλία στην ανατολική Αφρική, κυρίως κατά τον 19ο αιώνα, όταν συνεισέφερε στη διάδοση του Ισλάμ σε αρκετές παράκτιες περιοχές της ανατολικής Αφρικής και ορισμένες της κεντρικής. Στο Ομάν επίσης αποδίδεται η διάδοση του Ισλάμ στην Κίνα και τα ασιατικά λιμάνια.
      Το διάστημα κυριαρχίας του μουσουλμανισμού στην περιοχή συνοδεύτηκε από την εξουσία των Ομεϋαδών μεταξύ του 661 και του 750, των Αβασιδών τα διαστήματα 750-931, 932-933 και 934-967, των Καρμάτ μεταξύ 931 και 932 και μεταξύ 933 και 934, των Μπουγίντ το διάστημα 967-1053, και των Σελτζούκων του Κιρμάν το διάστημα 1053-1154.
         Οι Πορτογάλοι κατέλαβαν το Μουσκάτ για 140 χρόνια μεταξύ 1508 και 1648, φτάνοντας μία δεκαετία μετά τον περίπλου της Αφρικής από τον Βάσκο ντα Γκάμα. Σε αναζήτηση ενός σταθμού για να προστατεύουν τις θαλάσσιες διαδρομές τους, οι Πορτογάλοι ανασκεύασαν και οχύρωσαν την πόλη, στην οποία ακόμα και σήμερα τα αποικιοκρατικά χαρακτηριστικά είναι εμφανή.                   Ανυπόταχτες φυλές της περιοχής τελικά εκδίωξαν τους Πορτογάλους, αλλά αποχώρησαν από το Ομάν σχεδόν έναν αιώνα αργότερα, όταν το 1741 ο αρχηγός μία φυλής από την Υεμένη εισέβαλε με έναν πολυφυλετικό στρατό, από τον οποίο προέρχονται και οι σημερινοί σουλτάνοι της χώρας. Μία σχετικά βραχύβια κατάκτηση από την Περσία μερικά χρόνια αργότερα αποτέλεσε και την τελευταία περίοδο αποικιοκρατίας πριν την αυτοδιάθεση της χώρας που συνεχίζεται μέχρι σήμερα. 
      Για το Ομάν διαβάζουμε τις άκρως ενδιαφέρουσες εντυπώσεις δημοσιογράφου της εφημερίδας Έθνος, όπως πολύ παραστατικά τις κατέγραψε:

          Τροπικές παραλίες με φοίνικες και πράσινα νερά, τοπία άγριας ομορφιάς με ερήμους και οάσεις, ξενοδοχεία-παλάτια και άνθρωποι υπερήφανοι και φιλόξενοι. Εάν Μέση Ανατολή για σας σημαίνει Ιορδανία, Συρία και Ντουμπάι, ήρθε ο καιρός να αναθεωρήσετε. Γνωρίστε το ΟμάνΜπορεί ο καιρός να μην ήταν ο κατάλληλος την περίοδο που πήγα, (η θερμοκρασία έφτανε μέχρι και τους 46C) για να καταφέρω να γυρίσω ολόκληρη αυτή την υπέροχη χώρα, όμως, μπόρεσα να καταλάβω αρκετά πράγματα για το τι σημαίνει Μέση Ανατολή και πόσο διαφορετικοί είναι οι άνθρωποι σε σχέση με εμάς, τους λεγόμενους «δυτικούς».

            "  Σίγουρα είναι πιο θρησκευόμενοι από εμάς, αλλά όχι τόσο φανατικοί όσο σε άλλα αραβικά κράτη. Αυτό οφείλεται στο σουλτάνο του Ομάν, Qaboos bin Said, που έχει κηρύξει εδώ και χρόνια την ανεξιθρησκία. Έτσι, ο καθένας μπορεί να πιστεύει σε όποιον θεό θέλει. Σίγουρα κάποια έθιμα του Ισλαμισμού παραμένουν το ίδιο αυστηρά, όπως στα περισσότερα αραβικά κράτη.

          Οι γυναίκες δεν έχουν πολλά προνόμια, αν και το κράτος προσπαθεί σιγά σιγά να αλλάξει αυτό το κατεστημένο, τοποθετώντας γυναίκες σε κυβερνητικές θέσεις. 

       Ο σουλτάνος έχει θεσπίσει κάποιους νόμους υπέρ των υπηκόων του, για να διασφαλίσει την τάξη στη χώρα. Οι περισσότεροι έχουν να κάνουν με την ανεργία. Ενδεικτικά αναφέρω ότι υπάρχει νόμος που λέει ότι το 80% των οδηγών ταξί πρέπει να είναι Ομανοί. Ακόμη, εάν κάποιος δεν έχει την σωματική ικανότητα να εργαστεί, ο Qaboos του χτίζει μία πολυκατοικία για να ζήσει από τα ενοίκια. Φυσικά, τα πάντα ανήκουν στον ίδιο το σουλτάνο. Μολαταύτα, είναι ένας καλός τρόπος για να κρατάει τις ισορροπίες μεταξύ των πλούσιων και των φτωχών. Ας γνωρίσουμε όμως, πιο αναλυτικά την ειρηνικότερη χώρα της Μέσης Ανατολής.

ΣΤΗΝ ΑΚΡΗ ΤΗΣ ΑΡΑΒΙΚΗΣ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΥ

       Το Ομάν βρίσκεται στην ανατολικότερη πλευρά της Αραβίας και συνορεύει, με τη Σαουδική Αραβία στα δυτικά, τα Αραβικά Εμιράτα στα βορειοδυτικά και την Υεμένη στα νότια. Το βορειανατολικό τμήμα της χώρας βρέχεται από τον κόλπο του Ομάν, ενώ το ανατολικό από την Αραβική θάλασσα. Αν και, όπως καταλαβαίνετε, το Ομάν βρίσκεται περικυκλωμένο από χώρες που «βράζουν», όπως το Ιράν, το Ιράκ, το Κουβέιτ και η Υεμένη, καταφέρνει να κρατάει μια ουδέτερη στάση. Με απλά λόγια, «τα έχει με όλους καλά».
       Το σουλτανάτο του Ομάν χωρίζεται σε οκτώ βασικές περιοχές (Muscat, Musandam, Dhofar, Al Wusta, Al Batinah, A'Dhahira, A'Dakhliya, και A'Sharqiya). Ο πληθυσμός του στην τελευταία απογράφη ήταν περίπου 2.341.000.
       Όπως όλες οι αραβικές χώρες έτσι και το Ομάν στηρίζεται οικονομικά στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο. Το 80% του νερού που καταναλώνουν προέρχεται από αφαλάτωση και μόνο το 20% είναι από πηγές. Αυτό για μας φαντάζει εξωφρενικό, λόγω κόστους, όμως εκεί το πετρέλαιο είναι πάμφθηνο. Χαρακτηριστική ήταν η περίπτωση κατά την οποία σταματήσαμε σε ένα βενζινάδικο για να βάλουμε βενζίνη στο jeep, με το οποίο μετακινούμασταν. Σοκαριστήκαμε, όταν είδαμε ότι τα 118 λίτρα βενζίνης που βάλαμε, κόστιζαν περίπου ?24! Κάντε τους υπολογισμούς σας και θα καταλάβετε για τι διαφορά μιλάμε.
       Οι Ομανοί χαρακτηρίζονται για τη φιλοξενία τους αλλά και για την αυστηρότητα τους σε θέματα ηθικής. Οι γυναίκες φοράνε την παραδοσιακή μπούρκα και μάλιστα χρώματος μαύρου, διότι ο σουλτάνος έχει πει ότι αυτό είναι το κατάλληλο χρώμα. Φανταστείτε πόσο εξουθενωτικό είναι, να είσαι ολόσωμα καλυμμένος με μαύρα ρούχα στους 40οC. Οι άντρες, πάλι, φοράνε άσπρα κατόπιν εντολής του σουλτάνου. Στο κεφάλι φοράνε λευκό ή μπεζ σκουφάκι με σχέδια, το οποίο χρησιμοποιούν για καθημερινή χρήση ή ένα τουρμπάνι, το οποίο είναι το αξεσουάρ που δείχνει επισημότητα, δηλαδή κάτι σαν τη γραβάτα μας."
         Το ταξίδι στο Ομάν σίγουρα θα σας προσφέρει αρώματα και χρώματα, εικόνες και εμπειρίες, που θα σας μεινουν αξέχαστες! Ακολουθεί δειγματοληπτικά ένα πανόραμα εικόνων από αξιοθέατα της χώρας, αλλά και αναφορά στα ήθη και έθιμα του λαού:
       
Парк_Риян_в_Маскате

Ομάν: Μια όαση δίπλα στην έρημο



Η πρωτεύουσα & οι εντυπωσιακές περιοχές του Ομάν:
– Muscat: Το μαγευτικό Muscat είναι η πρωτεύουσα του Ομάν και διαθέτει ό,τι και μια σύγχρονη πρωτεύουσα σε ένα περιβάλλον γεμάτο φυσικές ομορφιές. Панорама_Маската
Στο Muscat θα βρείτε μαγευτικές παραλίες, αλλά και βουνά και φαράγγια που αξίζει να εξερευνήσει κανείς.Επίσης, ο παραδεισένιος βυθός της περιοχής θα καταπλήξει τους λάτρεις των καταδύσεων. Αξιοθέατα αποτελούν η Παλιά Πόλη, το λιμάνι Muttrah και η εμπορική συνοικία Ruwi, που αποτελεί ένα από τα πιο τουριστικά κομμάτια της περιοχής.

– Musandam: Τόπος με ανεπιτήδευτη φυσική ομορφιά, άγρια βραχώδη τοπία και ιδιαίτερο ιστορικό ενδιαφέρον.
φφ
Το Musandam αποτελεί ιδανικό προορισμό τόσο γι’ αυτούς που διψούν για περιπέτεια και εξερευνήσεις όσο και γι’ αυτούς που επιθυμούν να ξεφύγουν από το άγχος και την                                                                                                                       καθημερινότητα,
Musandam
musandam9Μοναδική εμπειρία αποτελεί η βόλτα με το καΐκι στα φιόρδ.
Ο πολύχρωμος βυθός της ευρύτερης περιοχής θα συγκινήσει και τους πιο απαιτητικούς λάτρεις των καταδύσεων.
travel0152-Musandam-Peninsula-Oman-29-photos-1
H κεντρικότερη πόλη της περιοχής είναι η Khasab, ένα φυσικό λιμάνι πλαισιωμένο από βουνά και βράχους,
B1ABDCB5C6BE73D9794FA4FBDECBE_h498_w598_m2
με μοναδική θέα στον Κόλπο του Ομάν και στα στενά του Hormuz.


– Batinah: Η θάλασσα με τα κρυστάλλινα νερά,
GTAV_Aug13_15
οι πολύχρωμες ψαρόβαρκες, τα επιβλητικά βουνά Haajjar, αλλά και το συνηθισμένο θέαμα με τις καμήλες να τρέφονται ή να δροσίζονται κάτω από τις σκιές των δέντρων συνθέτουν ένα τοπίο που μοιάζει σαν όαση δίπλα σε θάλασσα.
n4-6
   Η πιο κοντινή πόλη της περιοχής είναι η Sohar, που βρίσκεται 250 χλμ. δυτικά της Muscat, στην οποία λέγεται ότι έζησε ο Sinbad από τις Αραβικές Νύχτες.
p1-25
Όπως και να ’χει, η ναυτική ιστορία της πόλης αυτής χάνεται πολλά χρόνια πίσω, όταν οι ναυτικοί της έφταναν μέχρι την Ινδία, την Κίνα και την Ανατολική Αφρική για τις συναλλαγές τους.
The Nakhl Fort in Al Batinah, Oman
Ανάμεσα στα αξιοθέατα της περιοχής συγκαταλέγονται το πάρκο της και το αναπαλαιωμένο φρούριο με το μουσείο.

– Dakhilia: Η Dakhilia είναι μια περιοχή που εντυπωσιάζει με τα βουνά, τα φαράγγια και την ιστορία της.
Εκεί γεννήθηκαν και έζησαν πολλοί ποιητές και μεγάλοι θρησκευτικοί ηγέτες. Αξίζει να επισκεφτείτε το φρούριο του 17ου αιώνα, καθώς και τις δύο αρχαίες πόλεις Nizwa και Bahla που είναι χτισμένες στα δυτικά, στους πρόποδες των βουνών Haajjar.

na_Ghubara_meteorite_02_00
– Sharqiya: Ποτάμια και εύφορες εκτάσεις από τη μια, φαράγγια από την άλλη.
2013 by nasser  (4)
Θάλασσα με κοραλλιογενείς υφάλους και πιο πέρα έρημος.

john-warburton-lee-rooms-inside-the-castle-at-jaalan-bani-bu-hasan
Αυτές οι αντιθέσεις συνθέτουν τη μαγευτική εικόνα της περιοχής Sharqiya,
dos-reyes
που κερδίζει κάθε επισκέπτη που θα βρεθεί κοντά της.

getty_158409559
Η Wahiba είναι η μεγαλύτερη σε έκταση έρημος στον κόσμο και, εκτός από μοναδικής φυσικής ομορφιάς τοπίο, αποτελεί και σημείο ιστορικού ενδιαφέροντος, καθώς στην περιοχή έχουν ανακαλυφθεί καταυλισμοί τουλάχιστον 3.000 χρόνων.

– Dhofar : Βρίσκεται στο νοτιότερο σημείο του Ομάν
103
και παρουσιάζει μεγάλο ιστορικό ενδιαφέρον
t1-13
εξαιτίας των πολλών αρχαιολογικών ευρημάτων στην περιοχή.
omantourism-44
Το υγρό και παράλληλα ζεστό κλίμα της συμβάλλει στην ανάπτυξη του δεντρολίβανου, το οποίο εξάγεται στην Ευρώπη από τα παλιά χρόνια.

– Dhahirah: Η μοναδική φυσική ομορφιά και η ιστορία της περιοχής συντέλεσαν στο να ανακηρυχθεί από την UNESCO
«Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς».

28623264
Πρόκειται για μια αμμώδη έκταση που απλώνεται στους πρόποδες του δυτικού τμήματος των βουνών Haajjar. Η μεγαλύτερη πόλη της περιοχής και δεύτερη μεγαλύτερη της χώρας είναι το Ibri.
Η περιοχή φημίζεται για την παραγωγή εξωτικών φρούτων μοναδικής ποιότητας..


Nizwa-Forts

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου