Σάββατο, 1 Αυγούστου 2015

ΟΙ ΚΑΤΑΡΡΑΚΤΕΣ ΤΗΣ ΒΙΚΤΩΡΙΑΣ

    Οι καταρράκτες Βικτώρια ή Mosi-oa-Tunya (Ο καπνός που βροντάει), βρίσκονται στον ποταμό Ζαμβέζη, στα σύνορα Ζάμπια και Ζιμπάμπουε και είναι οι μεγαλύτεροι στον κόσμο.
Τα νερά πέφτουν ορμητικά από ύψος 108 μέτρων, από ένα άνοιγμα που φτάνει τα 1708 μέτρα. Παρά τα εντυπωσιακά νούμερα όμως οι καταρράκτες Βικτώρια δεν είναι ούτε οι πιο ψηλοί ούτε οι πιο πλατείς. Χαρακτηρίζονται όμως οι μεγαλύτεροι στον κόσμο καθώς σχηματίζουν τη μεγαλύτερη επιφάνεια νερού που πέφτει. Η ποσότητα του νερού είναι επίσης εντυπωσιακή, με ροή που έχει φτάσει στο μέγιστο σημείο της τα 12800 κυβικά μέτρα το δευτερόλεπτο.


    Ακόμη και οι άγγελοι θα έκαναν μια στάση στο ουράνιο ταξίδι τους για να θαυμάσουν τους καταρράκτες της Βικτωρίας, έγραψε ο Λίβινγκστον όταν το 1855 αντίκρισε τους καταρράκτες πλάτους 1,7 χιλιομέτρου και ύψους 108 μέτρων που σχηματίζει ο ποταμός Ζαμβέζης. Πρόκειται για ένα θαύμα της φύσης. Ο ουρανός προσκυνά το νερό μέσα από τα ουράνια τόξα, στα χρώματα της ίριδας, που σχηματίζονται από τις αχτίδες του στη Γη και την αφρόσκονη. Ουράνια τόξα στη Γη, άρα επίγεια τόξα. Όλες οι αισθήσεις συμμετέχουν σε αυτόν τον παράδεισο.