Πέμπτη, 6 Αυγούστου 2015

ΝΕΠΆΛ**η κοιλάδα της Κατμαντού

          Η Κατμαντού (νεπαλέζικα:काठमांडौ, Νεβάρι:येँ) είναι η πρωτεύουσα και η μεγαλύτερη πόλη του Νεπάλ. Η πόλη βρίσκεται κτισμένη στην κοιλάδα της Κατμαντού και περιλαμβάνει άλλες δύο πόλεις, την Πατάν και την Μπακατούρ. Τα νεπαλέζικα είναι ηκοινή διάλεκτος των κατοίκων της κοιλάδας ενώ τα νεβάρι είναι η δεύτερη πιο διαδεδομένη γλώσσα. Η πόλη είναι χτισμένη σε υψόμετρο 1.400 μέτρων και κατοικείται από 700.000 ανθρώπους. Η Κατμαντού είναι η πιο ανεπτυγμένη πόλη του Νεπάλ.
       Η αρχαιότερη επιγραφή που έχει βρεθεί στην κοιλάδα της Κατμαντού χρονολογείται στο 185 μ.Χ., ενώ το αρχαιότερο κτίσμα της σεισμοπαθούς κοιλάδας έχει ηλικία περίπου 2.000 ετών. Οι τέσσερις βουδιστικοί ναοί στην πόλη της Πατάν, που λέγεται ότι κτίστηκαν από την πριγκίπισσα Χαμουράτι, μαρτυρούν την αρχαία παρουσία στην κοιλάδα. 
    Η φυλή των Κιράτ είναι οι πρώτοι καταγεγραμμένοι  κάτοικοι της περιοχής και τα ερείπια του παλατιού τους βρίσκονται στην Πατάν. Η δυναστεία των Λίκαβι- η πρώτη καταγεγραμμένη παρουσία των οποίων χρονολογείται στο 464 μ.Χ. -ήταν οι επόμενοι κυρίαρχοι της κοιλάδας. Από το 12ο έως τον 17ο αιώνα στην κοιλάδα της Κατμαντού και στην γύρω περιοχή κυριάρχησε η δυναστεία των Μάλλα,  ενώ ο ιδρυτής της δυναστείας των Σαχ, Prithvi Narayan Shah ήταν και ο δημιουργός του σημερινού Νεπάλ.
   Το μεγαλύτερο μέρος της αρχαίας νεπαλεζικής αρχιτεκτονικής που σώζεται σήμερα, είναι από την εποχή των Μάλλα.
     Η πόλη της Κατμαντου πήρε το όνομά της από ένα ναό στην πλατεία Durbar, που ονομάστηκε Kaasthamandap. Στα σανσκριτικά Kaasth (काष्ठ) σημαίνει "ξύλο" και Mandap (मंडप/मण्डप) "καταφύγιο". Αυτός ο μοναδικός ναός, που έναι επίσης γνωστός ως Maru Sattal, κτίστηκε το 1569 από το βασιλιά Laxmi Narsingh Malla. Όλες οι επιφάνειες της παγόδας αυτής είναι κατασκευασμένες από ξύλο ενώ σύμφωνα με το μύθο η ξυλεία προέρχεται από ένα μόνο δέντρο.
    Η Κατμαντού πολλές φορές καλείται και "Καντιπούρ", ενώ στη γλώσσα νεβάρι η ονομάζεται "Yne".
     Η Κατμαντού σήμερα αποτελεί την έδρα της κυβέρνησης του Νεπάλ, των πρεσβειών, πολλών εταιριών και του παλατιού
  Το παλαιό παλάτι της πλατείας Durbar, το οποίο περιλαμβάνεται στον κατάλογο των μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO, βρίσκεται στο Basantapur, κοντά στην "Freak Street" , πόλος έλξης των χίπις κατά τη δεκαετία του 70. Το παλάτι του βασιλιά Shah βρίσκεται δίπλα στο Thamel, την κύρια τουριστική ζώνη της Κατμαντού
    Η παλαιά πόλη είναι γνωστή για τους πολλούς Βουδιστικούς και Ινδουιστικούς ναούς της, οι περισσότεροι από τους οποίους χτίστηκαν το 17o αιώνα. Πολλά από τα κτήρια στην περιοχή αυτή έχουν υποστεί ζημιές από τους σεισμούς και τη μόλυνση. 
     Η κοιλάδα της Κατμαντού, με τις πόλεις της, τα ιερά και τους ναούς έχει χαρακτηριστεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς ώστε να προστατευτεί η αυθεντικότητα της περιοχής.